Ugrás a tartalomhoz
okt. 25. 2015

Csőtörések bemérésének és elhárításának hatékony módszerei

Mikor van szükség csőtörés bemérésére?

A csőtörés tipikus háztáji probléma, kertes házaknál, és lakásoknál egyaránt előfordul, valószínűleg mindenki találkozott már vele. Ha látható a víz kiszivárgása, könnyű megállapítani, hol történt a baj, de nem minden esetben van ez így, sőt, az sem biztos, hogy ott kezd el folyni, ahol eltört a vezeték. Például, mikor az alsó szomszédot sikerül eláztatni, minden csurom víz, nem egyértelmű, honnan folyik. A csőtörés bemérésről bővebben a KLA magazinban olvashat.

csovezetek.jpg

Ilyen esetekben szükséges lehet a bemérés. A csőtörés bemérésére számos eszköz létezik, de vízvezeték szerelő mindenképpen szükséges hozzá, a szakértelem, és valószínűleg a megfelelő eszköz is nála van, nem pedig otthon a fészerben.  A komolyabb bemérésekre általában családi házaknál van szükség, ahol a vízelvezető cső házon kívüli részén is előfordulhat törés. Nem kifizetődő dolog felásni a fél kertet vagy kivésni a falat a cső fekvése mentén, mert sokkal több idő megtalálni a javítandó részt és sokkal több pénzbe kerül a helyreállítás, mint a baj pontos helyének bemérése. A beméréssel elérhető, hogy csak egy kisebb részen kellejen ásni, vagy vésni, a munka gyorsan elvégezhető és a lefolyó máris használatra kész.

Csőtörés bemérése – a hatékony megoldás

Manapság szinte minden területen hódítanak az elektronikai eszközök, melyek megkönnyítik az ember életét. Így van ez a vízvezetékezés területén is, ahol a dugulások és csőtörések bemérése már könnyen megoldható a rendelkezésre álló, sok esetben kamerás eszközök segítségével. Az egyszerűbb holmik rövidebb távon, vékonyabb csövekben alkalmazhatók, kicsi kamerájuk, üvegszálas betolórúdjuk és beépített fényforrásuk segítségével megtalálják a probléma helyét, okát. Általában 15 méter hosszú szakaszt tudnak vizsgálni a 17 mm-es fejükkel. Ezeket 20-50 mm átmérőjű csöveknél alkalmazzák, mint például padlóösszefolyó, mosogató, mosdó lefolyója.  A WC és általános kültéri csatornavezetékek esetén a 40 mm-es fejjel ellátott, 60 méter hosszt vizsgálni tudó eszközöket vetik be. A legnagyobb általánosan használt eszköz, amit csőtörés bemérésekor a csövekbe juttatnak, 100 méterig jut el, feje 55mm és a 160mm-nél vastagabb átmérőjű csövek esetében alkalmazzák. Ezeken kívül léteznek speciális, önjáró berendezések is, melyek hatalmas távokat képesek megtenni, így a közmű csatornák vizsgálatára is alkalmasak.

Csőtörés műszeres bemérésének plusz előnyei

A csőtörés elhárítás megkönnyítése mellett a műszeres bemérésnek számos egyéb előnye is van. A csőtörés javítás során lehetőség van a régi, elöregedett vezetékek cseréjére, esetleges lejtési problémák felfedezésére, korrigálására is. Bővebben a VIP linkek oldalán. A csőtörés műszaki bemérése során, mikor kamerás eszközzel történik a „szemle”, a csővezeték általános állapotának felmérése is lehetővé válik. A kamerás csatornavizsgálat megmutatja a csőtörés pontos helyét, mértékét és az egyéb problémákat is, melyek elhárítása, a csőtörés javítása mellett, azzal egyidőben megtörténhet. A száloptikás csatornavizsgálat a legfejlettebb technika, érdemes élni a lehetőséggel egy dugulás esetén is, hiszen a legtöbb esetben egyáltalán nem lehet tudni, mekkora a baj. A vízvezetékek cseréje, a csőtörés elhárítása, a dugulás elhárítás sokkal egyszerűbb, ha a terep felmérhető, és nem kell az egész fürdőszobát felverni, vagy a kertet felásni. Tulajdonképpen az anyagi előnyöket is meg lehet említeni, hiszen sokkal olcsóbb kettő csempét pótolni, mint egy egész sort.

süti beállítások módosítása