Ugrás a tartalomhoz
feb. 04. 2014

Víznyomáscsökkentő szelep

A súlyterhelésű biztonsági szelepet a melegvíztelmelő berendezésekben a hőmérséklet növekedésével járó térfogatnövekedés, ill. a bekövetkezett túlnyomás levezetésére használják.

viznyomascsokkento-szelep2.jpgBelső-belső menetes csatlakozású, sarok kivitelű. A kombinált biztonsági szelepet a villamos üzemű melegvíz-tárolók túlnyomás elleni védelmére használják. Közvetlenül a tároló előtti hidegvíz-vezeték függőleges szakaszába szerelik, a nyíllal jelölt áramlási irány betartásával. A kifolyócsonknak függőlegesen lefelé kell állnia és a lefúvatogombhoz hozzáférhetőnek kell lennie. A biztonsági szelep 0,63...0,7 MPa-nál nyit.

Nyomáscsökkentő szelepet kell beépíteni a melegvíz-tároló, ill. a kombinált biztonsági szelep elé akkor, ha - csak időlegesen is - meghaladja a hálózati nyomás a 0,6 MPa-t. Ugyancsak nyomáscsökkentő szelepet kell elhelyezni főelzáró után az épület egész vízvezetéki rendszerének védelmére, amennyiben a közműhálózati víznyomás értéke a 0,6 MPa-t tartósan túllépi. A nyomáscsökkentő szelep szerkezeti felépítése olyan, hogy a szelepházban elhelyezett szabályozható rugótartású dugattyúra ható csökkentett nyomás - az érkező oldali nyomással szemben - biztosítja a zárást. Vízkivételkor a fogyasztó felöli térben tovább csökkenő nyomás a szelept nyitja, vízvétel megszüntetésével a nyomás újra emelkedik és a szelep ismét zár.

A működés ellenőrzése céljából a nyomáscsökkentő szelep elé és után feszmérőt kell lehelyezni a fogyasztóoldalt pedig biztosítószeleppel kell védeni.

süti beállítások módosítása