Ugrás a tartalomhoz
jan. 18. 2014

Áteresztő szelep

A sárgarézből készült, belső-belső menettel felszerelt áteresztő szelepek elzárószerelvényként a vízvezeték bármely szakaszán felhasználhatók. A szelepek szerkezetük jellegzetes kiképzése (többszöri irányváltozás) miatt jelentős alaki ellenállást okoznak. A szelepház kialakításának megfelelően vannak egyenes, sarok és ferde szelepek.

Szelepek: áteresztő szelep

Főbb szerkezeti elemei:

  • a szelepház (az alsó rész átvezetőnyílással, szelepüléssel)
  • a szeleptányér, menetes orsóba végződő szelepszárral és az ezt befogadó felső rész a tömszelencével.

atereszto-szelep2.jpgCsatlakozása lehet menetes (külső és belső), egybeformált vagy oldható forraszvéggel kialakított, valamint ezek kombinációi. A vezetékbe a szelepet mindig úgy kell építeni, hogy a rajta feltűntetett nyíl a víz áramlási irányával megegyezzen, ellenkező esetben csőtörés javítása vállhat szükségessé. Készülhet sárgarézből, bronzból és öntöttvasból. Legáltalánosabb használatos szelepek: az áteresztő és ferde szelep, valamint a sarokszelep forraszvéges csavarzattal, külső menettel.

Csappantyúk

A vízvezetéki nyomócsőben önműködően akadályozzák meg a visszaáramlást. Vízszintes és függőleges helyzetű csővezetékben egyaránt beépíthető. Az előbbitől eltérő működésű visszacsapó szelepek csak rugóterhelésű szelepkúppal használhatók függőleges csővezetékbe. A visszacsapó szelepek csak rugóterhelésű szelepkúppal használhatók függőleges csővezetékbe. A visszacsapó szelep elvén működnek a szivattyúk szívóvezetékébe szerelt szívókosaras lábszelepek. Belső menetes csatlakozásúak. A szivattyú működési szünetekor a már felszívott vízmennyiség leürülését gátolják meg. Beépítésük csak függőleges lehet.

Vízvezetékre csatlakoztatott biztonsági szerelvények

A csővezeték-hálózat és az ahhoz tartozó berendezések, valamint szerelvények meghatározott nyomást viselnek el. A figyelembe vett állandó üzemi nyomástól eltérő nagyobb igénybevétellel szemben megfelelő biztonsági szerelvényekkel kell védeni a vízhálózati rendszert, a szerelvényeket vagy egyes - túlnyomás alatt álló - berendezési tárgyakat.

A rugós vagy súlyterhelésű biztonsági szerelvények az üzemi nyomás megengedett határértékén belül zárt szelepállásban maradnak, de annál nagyobb károsodást okozó feszültség beállta előtt nyitnak és a bekövetkezett túlnyomás megszünéséig a víznek szabad utat engednek, az üzemi érték visszaállásakor ismét zárnak.

süti beállítások módosítása